top of page

Het Belang van het Kind en de Rechten van het Kind…

Een mooi theoretisch stukje tekst dat in de realiteit van de narcist geen voet aan de grond krijgt.



Het Belang van het Kind is alles waar het kind recht op heeft volgens de Rechten van het Kind. En de Rechten van het Kind zijn afgeleid van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Maar wat zijn we daar nu mee? Helpt het onze kinderen?



Wanneer we beslissen te gaan scheiden als ouders dan worden we tijdens een bemiddelingspoging of rechtszaak over de verblijfsregeling van onze kinderen geconfronteerd met ‘het Belang van het Kind’. Vooral wanneer we uit een narcistische relatie komen en onze ex-partner iemand is met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (nex), dan merken we al snel dat de nex dit ‘belang’ naar believen invult. Dat wil zeggen: invult naar wat hem het beste uitkomt en zijn belangen dient. Het werkelijke belang van het kind is dan ver te zoeken.


Het Belang van het Kind blijkt een holle frase, waarmee in rechtszaken wordt gegoocheld en die ingevuld wordt door de egoïstische belangen van de nex. Waardoor het werkelijke belang van het kind compleet wordt genegeerd.

Een rechter zal meestal een maatschappelijk of sociaal onderzoek aanvragen. Daarbij wordt er gekeken naar de leefomstandigheden en de visies van beide ouders. Verwacht hier niet te veel van. De meeste mensen die zo’n onderzoek doen doorzien de nex niet. De nex kan zo’n mooi plaatje van zichzelf ophangen en ze hebben niet voldoende tijd en expertise… ze maken geen kans. Het onderzoek wordt gedaan door 1 persoon en deze schrijft een verslag na 2 gesprekjes met jou en 2 gesprekjes met de nex. En dat verslag heeft vaak de bedoeling om ‘de kerk in het midden te houden’. Daarmee wil ik zeggen, dat wanneer er duidelijk 3 negatieve punten in staan over de nex, er ook 3 negatieve van jou gaan in staan. In het ‘dossier’ van de nex is genoeg modder over jou te vinden, en wees maar zeker dat dit ‘dossier’ onder de aandacht wordt gebracht.


Wanneer jij als moeder pleit voor het werkelijke belang van het kind wordt net jij ervan beschuldigd egoïstisch te zijn en niet het belang van het kind voor ogen te hebben. Jij bent het, die ‘eigengereid’ beslissingen maakt die de kinderen schaden. Jij bent het die niet voor de kinderen kan zorgen, je bent labiel, een dief en een heks (de 3 meest voorkomende 😉).


Deze beschuldigingen moet je proberen naast je neer te leggen. Jij kent jezelf het beste, jij weet hoeveel waarde je hebt voor jouw kinderen. Jij houdt écht wel het werkelijke belang van de kinderen voor ogen. Hoe moeilijk het bij tijden ook is.


Verzamel die mensen rondom je heen die er voor je zijn. Ook al zijn het er maar 2. Laat hen in het bijzijn van je kinderen dikwijls dingen zeggen zoals: ‘oh, kijk toch wat je mama voor jou gemaakt/gekocht heeft, dat is toch wel een lieve mama hé’ of ‘wat een leuke mama heb jij zeg, dat ze met jou naar de speeltuin/bioscoop gaat, jij hebt echt geluk met zo’n mama’. Daarmee krijgen je kinderen ook van andere te horen dat jij wél een goed moeder bent ongeacht wat de nex over je verteld. En je kinderen krijgen positieve dingen over je te horen wat enorm nodig is voor de momenten dat je kinderen bij de nex moeten verblijven en een geheel negatieve propaganda over jou als moeder te verduren krijgen.


Voor mij was mijn moeder diegene die vaak zulke dingen tegen mijn kinderen zei toen ze kleiner waren. En pas toen ze dat consequent ging doen besefte ik de waarde er van. Je gaat er niet onmiddellijk resultaat van zien. Maar op lange termijn is dit zeer belangrijk.


Hoe het belang van het kind wordt ingevuld door de egoïstische belangen van een narcistische ouder en hoe daarmee de Rechten van het Kind geschonden worden in onze hedendaagse wereld trekt zich door naar de gehele samenleving waar op dezelfde manier de Rechten van de Mens worden geschonden en de overheden ernstige narcistische trekken vertonen. Maar dat is voor een andere post.



Onze missie is om onze kinderen op te voeden tot evenwichtige, zelfstandige en verantwoordelijke jong-volwassenen. Als verantwoordelijke moeders die op ver-antwoorde wijze kinderen opvoeden hebben wij ook ‘ver’ in de toekomst een liefdevol ‘antwoord’ op de vragen die onze kinderen ons heel zeker gaan stellen.

Antwoorden die de nex nooit zal hebben.



Liefs,


Leaf

37 views0 comments
bottom of page